Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


400_f_25346844_793opa3yb7qvfadfwd0kneofzauzdbkb.jpg

Nekem Nagyon sokat segítet , mint kezdőnek!

 

 

Írta: Rain   
2009. február 17. kedd, 12:19

Kezdőként sokan beleesnek az alábbi hibába : elhamarkodják a halak betelepítését,ami legrosszabb esetben elhulláshoz,sőt, tömeges halpusztuláshoz vezethet. Ilyenkor az ember értetlenül áll a dolgok előtt,sokszor úgy érzi,hogy mindent jól csinált...pedig dehogy ! Hogy is van akkor ez ?!

Íme a jól bevált "receptem":

Megvan az új akváriumunk , juj de jó ! Elhelyezzük az általunk szimpatikusnak ítélt helyen -lehetőleg "derékmagasság" fölött-. Beletesszük a többször, jó alaposan tisztára mosott aljzatot , ami lehet apró szemű kavics,kvarchomok stb. Feltöltjük a medencét csapvízzel.Behelyezzük a szűrőt, majd beindítjuk. Kellemesen duruzsol, igazi muzsika az akvarista fülnek ! Eltelik 3-4 nap,közben a szűrőnk megy folyamatosan. A víz szép tiszta,így jöhet a következő lépés ,a dekorációs elemek (vasfa,szőlőtőke,nagyobb kövek,kerámia hal bujkáló stb) behelyezése ,majd ezt követően a növények betelepítése. Tartsuk szó szerint szem előtt,hogy a nagy növények lehetőleg az akvárium hátuljában kapjanak helyet, mert különben zavarják a bepillantást . Érdemes kicsit tervezni fejben,hogy mi, hol kapjon helyet, így később elkerülhetjük a felesleges átrendezést. Betelepítettük a növényzetet ,szemre egyre tetszetősebb képet mutat művünk, azonban még várnunk kell úgy 14-21 napot ,hogy az új lakók beköltözhessenek. Persze a szűrő ezalatt és ezután is mindig megy folyamatosan. Lekapcsolni maximum etetés, vagy az időnként esedékes szűrőtisztítás előtt szabad csak , de erre később majd még visszatérünk.Szóval eltelt újabb 2-3 hét és egyre türelmetlenebbek vagyunk . Eddigi munkánk, és nem utolsósorban türelmünk meghozta "gyümölcsét" : a szűrőnk szivacsának felületén megtelepedtek és elszaporodtak a hasznos,káros anyagokat lebontó nitrifikáló baktériumok. Tehát akkor jöhetnek a halak ?! Igen de csak apránként ,kisebb 4-5 fős csapatban szakaszosan telepítve , a telepítések között 4-5 nap szünetet tartva. A fontosabb víz paramétereket (ammónia,nitrit),amig az akvárium 100%-osan be nem állt érdemes nap mint nap nyomon követni !

Pár tanácsa kezdéshez:

Vízcsere: több tekintetben nagyon fontos, hogy rendszeresen lecseréljük az akvárium vizének egy részét. Én hetente - az akvárium víz mennyiségéhez viszonyítva - kb 20 % vizet cserélek. Ezt mindig 24 órát állni hagyott, pihentetett csapvízzel teszem. Vízkezelő szereket nem használok . Ezalatt a 24 óra alatt a csapvízben lévő klór eltávozik, a víz felveszi a szoba hőmérsékletét . Arra azért figyeljünk , hogy a cserére szánt víz és akvárium vizének hőmérséklete ne térjen el 1-2 foknál jobban egymástól. A vízcserét soha ne hanyagoljuk el. Létfontosságú a halak egészségének megőrzése szempontjából ! A cserélendő víz mennyisége persze függhet az akváriumunk betelepítettségének a mértékétől, nagyságától,illetve a benne élő halak fajtájától (ürítés mennyisége). Egy folyamatosan gondozott akvárium éveken keresztül működhet mindenféle nagytakarítás és hasonló sterilizáló manőverek nélkül. Az akváriumból elpárolgott víz pótlása nem egyenlő a vízcserével, sőt egy nagyon helytelen,kerülendő gyakorlat ,mivel így a halak számára káros anyagok így az akvárium vizében egyre nagyobb koncentrációban lesznek jelen.

Szűrés-szűrő tisztítás : a szűrőnek éjjel-nappal , mindig mennie kell ,leszámítva esetleg az etetés idejét, illetve a tisztítását. A miértjére igen egyszerű a válasz. Ha pl éjjelre lekapcsoljuk, reggelre elpusztulnak a szűrő szivacsában élő hasznos baktériumok, ráaádsul a reggeli beindítással csak tovább terheljük a jobblétre szenderült bacikkal a medencénk vizét. Tehát, ha jót akarunk halainknak ne kapcsoljuk le ! Egy idő után persze szükségessé válik a szűrő szivacsának a tisztítása,főként olyankor ha szemmel láthatóan csökken a belőle kiáramló víz mennyisége. A tisztítást mindig leszívott akváriumvízben végezzük , a szivacsot óvatosan kinyomkodva. Kerüljük a csapvízzel történő kimosást, hiszen ezzel sterilizálnánk szűrőnket, a vezetékes vízben lévő klór elpusztítaná a számunkra igen értékes baktériumflórát.

Etetés: mindig annyi eleséget adjunk halainknak ,amennyit pár perc alatt maradéktalanul elfogyasztanak. Az esetleges maradékokat lehetőleg azonnal távolítsuk el pl egy vékonyabb átmérőjű slag vagy levegőztető cső segítségével. (Az etetésnél el nem fogyasztott táplálékok rövid időn belül bomlani kezdenek , terhelve ezáltal a vizet.)

Halak: a halak megvétele előtt mindig tájékozódjunk alaposan azok igényeiről,viselkedésükről,társas akváriumban való tarthatóságukról -amennyiben ilyen akváriumot akarunk-. Kezdésnek én mindenkinek a Horn - Zsilinszky : AKVARISZTIKA c. könyvet szoktam ajánlani. A legtöbb, hazánkban kereskedelmi forgalomban kapható halfaj viselkedése, tartási követelményei nagyon jól le van írva, képekkel - rajzokkal ilusztrálva. De ott van ugye az internet is...

 

forrás: http://rainakvarisztika.hu/cikkek-irasok/34-alapok/52-akvarium-inditasa.html