Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


400_f_1618860_uzaf2ymaslu5fxl8ej7mrjohmeotmq.jpg

Miért jó a nagy akvárium?

Egy nagyobb akvárium a vízmennyiségnek köszönhetően könnyebben felveszi a halak anyagcseréjéből származó anyagokat, valamint - a kezdő akvaristák által oly sokszor elkövetett hibát - a túletetés után maradt felesleget. Szintén a vízmennyiségnek köszönhetően könnyebben beállhat az ún. biológiai egyensúly, és nehezebben is borul fel.

Megint csak a nagyobb vízmennyiségre hivatkozva egy nagyobb akvárium jobban tartja a víz hőmérsékletét, míg kis akváriumban a hőmérséklet változása akár napi szinten is észrevehető.

400_f_19797219_nh4c8mquwutik5oxlkzjaedkwxvzrjf5.jpg

Egy nagyobb akváriummal kevesebb gond van. Erre tökéletes példa: míg egy kis akváriumban sokszor és sok vizet kell cserélni, addig egy jól beállt nagy akváriumban a vízcserék sokszor kitolhatók, ritkább és kevesebb cserét igényelnek.

Igaz, egy nagy akváriumot is könnyű túltelepíteni, mégis többféle, azonos feltételeket igénylő halfajt tudunk együtt tartani, ezzel színesebbé, mozgalmasabbá téve az akváriumot.

Sok díszhalkereskedésben lehet vásárolni kisebb, 20-30 literes akváriumot, de nem árt tudni, hogy ezek inkább csak tenyész- vagy nevelő akváriumnak valók. Ilyen kisméretű akváriumban biológiai egyensúly csak nagyon nehezen, nagy körültekintéssel alakítható ki, de inkább azt lehet mondani, hogy nem alakul ki... Mindenesetre több tapasztalat szükséges hozzá, kezdőknek nem ajánljuk.

Általánosságban azt lehetne mondani, hogy kezdő akváriumnak 60-70 literest már lehet vásárolni, de ha hely és lehetőség van rá, akkor inkább 100 literes legyen az alsó határ. Előre gondolni kell arra is, hogy egy ekkora méretű akváriumot nagyon könnyen túl lehet népesíteni, sok kezdő akvarista került már ebbe a hibába. Ekkor jön a választás, hogy vagy abbahagyjuk a vásárlást, és megmaradunk a jelenlegi méretnél, vagy ha megtetszett a víz alatti világ, akkor általában jön a következő akvárium vásárlása. Ezt azonban érdemes nagyobbra tervezni. 

 

400_f_8157515_qpewaecbhpd1aqsoomzdeitlvsuuxo2e.jpg

 

Egyéb szempontok

Hosszúság

Szerepet játszhat egy akvárium méretének a kiválasztásában az is, hogy milyen halakat szeretnénk tartani. Egyes fajok megelégednek az alacsonyabb akváriumokkal, helyesebben az alacsony vízoszloppal, sőt, jól is érzik benne magukat, ilyenek például a páncélosharcsák (Corydoras fajok) vagy a gurámik. Míg másoknak elengedhetetlen feltétel a magas vízoszlop, ilyen a vitorláshal (Pterophyllum scalare). Továbbá vannak halak, amelyek jól érzik magukat a rövidebb medencékben, (pl. labirintkopoltyúsok), és vannak, amelyek a hosszú akváriumot igénylik, tágas kiúszótérrel (pl. pontylazacok).

Az akvárium hosszával kapcsolatban arra is érdemes odafigyelni, hogy a felette lévő világítás, főként a fénycsövek kényelmesen elférjenek. Szaküzletekben lehet vásárolni kész, ún. gyári tetőket, amiben a világítás és a hozzá tartozó elektronika is helyet kap. Több gyártó is forgalmaz ilyet, sokakat azonban a kétségtelenül borsos ára riaszt el egy ilyen szerkezet megvásárlásától. Hozzá kell tenni, hogy a pénzünkért viszont általában esztétikus terméket kapunk, amelyek többnyire műanyagból készülnek. Ezeknek előnye többek között a páraállósága. Az ilyen gyári tetők általában szabványméretek, ezért ha mégis ilyet szeretnénk használni, az akvárium hosszát és szélességét ehhez kell igazítani. 

 

400_f_2622361_meyibzefvayasuwbceldacefhis9xm.jpg

 

Magasság

Általában nem szokás egy akváriumot 50-55-60 cm-nél magasabbra építeni. Ennek több oka is van. Az egyik, talán legfontosabb ok a világítás. Fénycsövek esetében ugyanis az ennél magasabb vízoszlop már annyira elnyeli a fényt, hogy a növényeknek csak kevés jut belőle, és idővel csak vegetálni fognak, esetleg elpusztulnak. A témában tapasztaltabbak azt javasolják, hogy 50 cm magas vízoszlop felett már HQI lámpával érdemes világítani, de ennek sajnos elég borsos ára van. Mind a felszerelésnek, mind a használatának.
A másik ok inkább csak kényelmi szempont, de azért elég fontos. Az akvárium magasságának (és az állvány magasságának) tervezésekor vegyük figyelembe azt, hogy mi az a magasság, ahol még kényelmesen bele tudunk nyúlni az akváriumba, akár egészen a fenéklapig. Elég kényelmetlen ugyanis sámliról, létrától akváriumot rendezni...

Szélesség

Sajnos az akvárium szélességét illetően nehéz képletet találni arra, hogy mi az optimális. Törekedjünk arra, hogy ne legyen aránytalanul keskeny, pl. egy 100 cm hosszú, 50 cm magas akváriumhoz lehetőleg ne tartozzon 20-25 cm szélesség, még akkor sem, ha az akváriumnak csupán térelválasztó funkciója van. Ilyen akváriumban a halak sem érzik magukat jól, és általában növényekkel is nehéz berendezni. Amire mindenképpen gondolni kell, hogy az üzletekben kapható kész, vagy akár a magunk által készített hátterek helyenként igen sokat elvesznek a hasznos térfogatból. Ezért azt javasoljuk, hogy az akvárium elkészítése vagy vásárlása előtt már érdemes eldönteni, hogy milyen hátteret és technikát (szűrők) szeretnénk beleépíteni.

11.jpg

Látható tehát, hogy egy akvárium méretének kiválasztásánál körültekintően kell eljárni, hogy később ne bánjuk meg a döntésünket.

forrás: www.haziallat.hu