Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

400_f_15907989_8v50wz21opdnpgwqfsxhwdtms64gbpd9.jpg

 

 

forrás: http://rainakvarisztika.hu/

 

Írta: Rain   

2009. február 17. kedd, 12:15

Lépten-nyomon megdöbbenve tapasztalom, hogy a kezdő "halasok" közül milyen sokan nincsenek tisztában a vízcsere akvárium gondozásban betöltött fontos szerepével, sőt akadtak olyanok is szép számmal akik úgy vágtak bele e szép hobbiba,hogy még csak nem is hallottak róla...

Az akvárium egy zárt rendszer, egy szobában - jó esetben - nem esik az eső, a természetes vizekkel ellentétben - ahol több száz,ezer liter víz is eshet egy halra - , medencéinkben lényegesen több egyed él ,jóval kisebb víztérfogatban, arról nem is beszélve, hogy a vízben felhalmozódott káros anyagok lebontása - megfelelő szűréssel is - korlátozott. Rövid időn belül is rengeteg közvetve vagy közvetlenül  mérgező,nem kívánatos,halaink életét megkeserítő vegyület tud az akvárium vizében feloldódni-feldúsulni. Ezek egy részétől ,hacsak nem állnak csillagászati árú berendezések a rendelkezésünkre ,az időnkénti részleges vízcserével tudunk megszabadulni.

A vízcsere mértéke és mennyisége függ többek között az adott akvárium méretétől, a betelepítettségének mértékétől, a benne élő halfajoktól,növények mennyiségétől (NO3 felhasználása) . Egy átlagos betelepítettségű 100 150 Liter alatti akvárium esetében heti 1x 20-25%-os vízcserét javasolok. Maga a módszer rém egyszerű. Fogunk egy kb 2 m-es slagot, az egyik végét belógatjuk az akváriumba a vízszint alá, a másik végét kicsit megszívjuk , majd a vizet leengedjük a kívánt mértékben. Az "öreg" vizet később akár fel is használhatjuk ,pl szobanövényeink öntözésére . A cseréhez szánt friss vizet érdemes a "felhasználás" előtt 24 órát pihentetni,állni hagyni, ezáltal a vezetékes vízben lévő klór eltávozik belőle, amely lévén igen agresszív vegyület a halainkat (pl nyálkahártyát) károsíthatja. A vezetékes vízben lévő klórt eltávolíthatjuk - egy légpumpa segítségével -erős szellőztetéssel 2-3 óra alatt is.Én személy szerint a cserére szánt friss vizet használaton kívüli 40-60 liter közötti medencékben tárolom. Erre a célra persze ugyanígy tökéletesen megfelelnek a különféle műanyag hordók, kannák ,vödrök,lavórok stb. A lényeg, hogy ne legyen lefedve, így a klór szabadon eltávozhat a vízből.40%-os vízcserénél nagyobb mértékűtől óva intek mindenkit,mivel szvsz ez már túlságosan drasztikus beavatkozás lenne az akvárium lakóinak életébe, és feleslegesen stressznek kitenni a halait ugye egy akvarista sem akarhatja....Még egy "apróság" ! Senki ne ringassa magát abba a téves hitbe, hogy 2-3 vízcserét kihagyhat , ha egyszerre cserél le dupla - tripla mennyiségű vizet ! Ezalatt a néhány hét alatt így halaink kénytelenek lennének a káros anyagokkal terhelt vízben vegetálni, jó eséllyel vígan "virágozna" vizünkben az alga, elszaporodhatnának a nem kívánatos mikroorganizmusok, arról nem is beszélve , hogy kegyelemdöfésként a drasztikusan nagy mennyiségű vízcserével további stressznek tennénk ki halállományunkat.

ui : vízkezelő csodaszereket,ilyen-olyan löttyöket soha nem használok.